GOOD FRIDAY CUTI 2024(Bila Tarikh)

GOOD FRIDAY 2024(Bila Tarikh Cuti Tambahan Sekolah KPM/Umum Negeri)

Seperti yang diketahui, setiap tahun kita akan menyambut Good Friday yang memperingati kematian Yesus Kristus yang disebabkan penyaliban di Calvary. Disini kami akan kongsikan kepada anda tarikh cuti umum Good Friday bagi tahun 2024, semoga membantu.

APA ITU GOOD FRIDAY

Good Friday (juga dikenali sebagai Jumaat) adalah cuti keagamaan dalam budaya agama Kristian yang memperingati kematian Yesus Kristus yang disebabkan penyaliban di Calvary. Cuti ini disambut semasa Minggu Suci sebagai sebahagian daripada Paschal Triduum pada hari Jumaat sebelum Hari Easter pada hari Ahad, dan mungkin juga bertembung dengan hari Passover orang Yahudi.

Tarikh memperingati hari ini cenderung berubah dari hari ke hari mengikut peredaran dalam takwim Gregorius. Gereja-gereja Mazhab Timur dan Mazhab Barat saling bertelingkah mengenai perkiraan hari sambutan Easter, lebih-lebih lagi hari Good Friday. Hari ini dimaktubkan sebagai cuti am di beberapa negara Barat termasuk beberapa negeri dalam Amerika Syarikat. Malah, ada beberapa negara tertentu seperti Jerman mempunyai undang-undang yang mengharamkan kegiatan tertentu – misalnya tari-menari atau berlumba kuda – yang dianggap mecemar kesucian hari ini.

PERISTIWA GOOD FRIDAY

Ramai orang di negara-negara lain merayakan ulang tahun penyaliban Yesus Kristus, dan kematian pada hari Jumaat sebelum Ahad Paskah. Ini adalah pemujaan yang melibatkan orang berpuasa dan berdoa. Banyak perkhidmatan gereja diadakan pada sebelah petang, biasanya sekitar tengah hari atau tengah hari hingga 3 petang, untuk mengingati jam-jam ketika Yesus digantung di salib.

Banyak jemaat juga memerhatikan hari ini dengan mengulangi semula perarakan salib seperti dalam ritual Stations of the Cross, yang menggambarkan masa akhir kehidupan Yesus. Prosesi berlangsung di banyak negara seperti India, Itali, Malta, Filipina, dan Sepanyol.

Layang-layang yang sering buatan tangan diterbangkan di Bermuda pada Sambutan Good Friday untuk melambangkan salib yang Yesus mati, serta kenaikannya ke syurga. Tarikh adat ini kembali ke abad ke-19. Jemaat-jemaat di negara-negara, seperti Belgium dan Mexico, terbungkus hitam pada Sambutan Good Friday untuk mengenang penderitaan Yesus di salib.

Hari ini penuh dan kesedihan umum dirasai di banyak bandar dan kampung. Ramai orang Kristian di Poland berpuasa pada roti kering dan kentang panggang. Menghias telur juga merupakan sebahagian daripada persediaan Paskah di Poland dan banyak negara lain.

TARIKH CUTI UMUM GOOD FRIDAY 2024

Good Friday merupakan hari cuti am rasmi di negeri-negeri Sabah dan Sarawak, di Malaysia Timur. Paskah adalah perayaan Kristian yang paling kuno, lebih tua daripada Krismas, dan dianggap tarikh yang paling penting dalam kalendar Kristian.

TarikhHariCutiNegeri
29 Mac 2024JumaatGood FridaySabah & Sarawak

ARTIKEL LAIN:

1 thought on “GOOD FRIDAY CUTI 2024(Bila Tarikh)”

Leave a Comment