Denda KWSP PERKESO PCB(Jumlah Denda Lambat Bayar)

BILAKAH TARIKH AKHIR UNTUK KWSP PERKESO PCB?(Berapa Jumlah Denda Lambat Bayar)

Kepada anda yang ingin mengetahui bila tarikh akhir bagi caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), PERKESO dan Potongan Cukai Bulanana (PCB) LHDN dan juga kadar denda lambat bayar, disini kami akan kongsikan kepada anda. Semoga membantu

TARIKH AKHIR DAN KADARDENDA KWSP PERKESO PCB

Berikut adalah merupakan tarikh akhir dan kadar denda mengikut katagori caruman iaitu:

KWSPSekiranya sumbangan dibuat lewat dari 15 hari bulan, bulan berikutnya (jika hari ke-15 adalah hari cuti umum, maka tarikh akhir akan dilanjutkan ke hari bekerja berikutnya), faedah akan dikenakan untuk pembayaran lewat caruman seperti berikut:

Faedah: Kadar faedah yang dikenakan dikira berdasarkan kadar dividen yang diumumkan oleh Lembaga Pengarah KWSP untuk setiap tahun masing-masing dengan satu (1) peratus tambahan. Faedah minimum yang dikenakan adalah RM 10. Sebarang jumlah faedah dengan sen mesti dibundarkan kepada Ringgit yang lebih tinggi yang terdekat. Contoh: Sekiranya faedah yang dikenakan adalah RM 13.21, ia mesti dibundarkan kepada RM 14.

Jika sumbangan dibuat lewat dari hari terakhir bulan berikutnya maka caj dividen sebagai tambahan kepada faedah tersebut akan dikenakan. Caj dividen ini akan ditambahkan ke akaun simpanan KWSP pekerja.

Dividen: Kadar dividen yang dikenakan dikira berdasarkan kadar dividen yang diumumkan oleh Lembaga Pengarah KWSP untuk setiap tahun tersebut

PERKESOSekiranya caruman dibuat selepas 15 hari bulan pada bulan berikutnya (jika 15 hari bulan merupakan hari cuti, maka tarikh akhir ialah hari bekerja terakhir sebelum 15 hari bulan), denda 6% setahun untuk setiap hari tertunggak akan dikenakan.

Denda minimum adalah RM5, jika denda bulanan dikira kurang daripada RM5, ia akan dikenakan bayaran RM 5 sebulan.

PCBMajikan yang gagal menghantar pembayaran pada atau sebelum 15 hari bulan, bulan berikutnya (jika hari ke-15 adalah hari cuti, tarikh akhir akan menjadi hari bekerja terakhir sebelum 15 hari bulan) boleh didenda dan / atau dipenjarakan.

Denda adalah minimum RM 200 dan tidak melebihi RM2,000 atau 6 bulan penjara atau kedua-duanya. Majikan yang tidak membuat pemotongan MTD atau membuat potongan tetapi gagal untuk menghantar MTD ke LHDNM boleh didakwa di mahkamah sivil. Dengan ini, MTD yang tidak dipotong menjadi hutang kepada Kerajaan.

Tambahan pula, penalti pembayaran lewat sebanyak 10% akan dikenakan ke atas baki cukai yang tidak dibayar selepas 30 April selepas tahun taksiran. Sekiranya cukai dan penalti yang dikenakan tidak dibayar dalam tempoh 60 hari dari tarikh penalti dikenakan, penalti selanjutnya sebanyak 5% akan dikenakan ke atas jumlah yang masih tertunggak.

 

ARTIKEL LAIN:

Leave a Comment