Borang CP500 LHDN PDF Download(Cara Bayar Online)

Borang CP500 LHDN PDF Download(Cara Bayar Online)

Anda pernah menerima atau menggunakan Borang CP500 LHDN?

Pendahuluan

Borang CP500 LHDN, atau Notis Bayaran Ansuran Cukai, dikeluarkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai satu cara pembayaran ansuran cukai bagi individu yang memperoleh pendapatan selain dari gaji, seperti pendapatan perniagaan, sewa, dan royalti. Artikel ini akan membahas secara terperinci apa itu Borang CP500, prosedur bayaran, pindaan yang boleh dilakukan, serta maklumat lanjut yang diperlukan.

Apa itu BorangCP500

Borang CP500 merupakan satu inisiatif LHDN untuk memudahkan pembayaran ansuran cukai bagi individu yang memperoleh pendapatan tambahan selain daripada gaji. Notis ansuran (CP500) akan dihantar kepada pembayar cukai menjelang bulan Februari setiap tahun. Bagi pembayar cukai dengan pendapatan perniagaan, sewa, dan royalti, mereka dikehendaki membuat enam bayaran ansuran dwi-bulanan bermula dari bulan Mac setiap tahun.

Isi Kandungan:

 1. Asas Anggaran dan Prosedur Bayaran CP500:
  • Jumlah ansuran dianggarkan berdasarkan cukai kena dibayar bagi tahun taksiran sebelumnya.
  • Anggaran tidak termasuk cukai yang berkaitan dengan pendapatan gaji, kerana PCB (Potongan Cukai Bulanan) sudah dikenakan.
  • Tarikh ansuran ditetapkan dalam notis ansuran (CP500) yang akan diterima pembayar cukai pada awal tahun.
  • Pembayar cukai perlu menjelaskan ansuran dalam tempoh 30 hari daripada tarikh kena bayar; kelewatan boleh menyebabkan penalti 10% berdasarkan baki tertunggak.
 2. Pindaan Borang CP500:
  • Pembayar cukai boleh memohon pindaan amaun ansuran anggaran dengan menggunakan Borang Permohonan Pindaan Bayaran Ansuran (CP502).
  • Permohonan perlu dikemukakan sebelum 30 Jun tahun taksiran yang bersangkutan dan boleh didapati di laman web LHDN: http://www.hasil.gov.my.
 3. Pertanyaan dan Maklumat Lanjut:
  • Individu yang tidak menerima Borang CP500 boleh melawat atau menghubungi Cawangan LHDN yang mengendalikan fail atau menghubungi Talian Penjagaan Hasil di 1-800-88-5436.

Kesimpulan: Borang CP500LHDN adalah langkah LHDN untuk memudahkan pembayaran ansuran cukai bagi individu dengan pendapatan tambahan. Pembayar cukai perlu mematuhi prosedur bayaran, dan jika diperlukan, mereka boleh memohon pindaan ansuran. Untuk maklumat lanjut, individu boleh menghubungi LHDN melalui cawangan terdekat atau talian penjagaan hasil.

Artikel Lain

LOGIN eFILING (Cara Kira & Check Cukai LHDN)

Leave a Comment