SISTEM PAYROLL MALAYSIA 2024(Guna Software Terkini)

SISTEM PAYROLL DI MALAYSIA (Senarai & Cara Guna Online Software Terkini)

Kepada para majikan, semestinya untuk menguruskan pekerja adalah satu pekerjaan yang sangat mencabar. Tambahan lagi yang berkaitan dengan gaji pekerja. Kebanyakkan majikan yang membuat kerja-kerja admin mengguna Excel termasuk gaji. Tetapi kini sebaiknya majikan perlu lihat sistem payroll yang bakal memudahkan urusan harian anda. Disini kami akan kongsikan senarai sistem Payroll yang terdapat di Malaysia dan cara penggunaannya, semoga membantu.

APA ITU PAYROLL

Payroll adalah suatu sistem pembayaran upah yang dikerjakan oleh perusahaan kepada karyawannya dalam kurun waktu tertentu. Sebagian orang banyak yang berpendapat bahwa payroll adalah suatu sistem pemberian upah yang lebih modern daripada zaman sebelumnya.

TUJUAN SISTEM PAYROLL DI MALAYSIA

Tujuan asal sistem atau software online untuk slip gaji ini adalah kerana ramai majikan yang mengurusan bisnes terutamanya dari segi pembayaran gaji yang dengan tidak teratur.Alangkah baiknya jika majikan menggunakan sistem payroll yang sebenarnya tidaklah mahal.

SENARAI SISTEM PAYROLL DI MALAYSIA

Berikut adalah merupakan antara sistem payrol yang terdapat pada masa kini:

JENIS SISTEM PAYROLLCARA GUNAKELEBIHAN

SISTEM PAYROLL MALAYSIA BrioHR

BrioHR ialah sebuah sistem moden yang diperlukan oleh pengurus HR untuk menjadi cekap dan melibatkan pekerja secara aktif pada hari ini dan masa hadapan.

Sistem ini mudah dan fleksibel untuk pengguna menyesuaikan diri dengan proses dan amalan HR mereka sendiri, hanya dengan beberapa klik.Banyak ulasan dalam talian berkongsi bahawa mereka adalah rakan kongsi dan pastinya lebih daripada hanya sebuah vendor. Ini menunjukkan bagaimana mereka telah berusaha dengan keras untuk menyelesaikan masalah HR pelanggan mereka.

Penggunaan yang unik dan mudah

Mudah disesuaikan

Sokongan pengguna yang berkualiti

Modul yang luas

Mematuhi bank Malaysia dan peraturan berkanun

Aplikasi ‘mobile’ yang tersedia

Persekitaran yang selamat

SISTEM PAYROLL MALAYSIA HR2eazy

 

HR2eazy boleh mengurangkan beban kerja manual anda dan fokus kepada pertumbuhan syarikat anda, hanya dengan menggunakan sistem payroll mereka yang mudah dan selamat. Ia mudah untuk dinavigasi dan ia boleh membantu anda melakukan tugasan berkaitan gaji dan HR anda dalam beberapa klik sahaja.

Ia boleh digunakan untuk menyediakan berbilang senarai gaji dengan sebuah laporan komprehensif yang mengandungi masa pekerjaan yang lebih, cuti yang tidak dibayar, elaun dan potongan gaji. Terdapat juga laporan penyesuaian gaji untuk membantu anda menguruskan kewangan anda dan failkan cukai anda dengan betul.

Selamat dan mudah dinavigasi

Laporan yang komprehensif

Mematuhi nasihat bank dan peraturan berkanun

Log masuk ‘mobile’ untuk pekerja

Majikan boleh melihat tempat log masuk dilakukan

 

SISTEM PAYROLL MALAYSIA Sage

Susunkan proses pembayaran gaji anda dengan bantuan salah satu sistem perisian gaji yang terbaik di Malaysia daripada Sage. Dengan sistem senarai gaji mereka yang hebat, anda akan dapat mengurangkan beban pasukan HR anda sambil mengekalkan kepuasan pekerja dan memastikan data pekerja anda selamat.

Perisian penggajian yang tepat ini juga dikenali untuk membantu syarikat kecil hingga besar untuk mengelakkan penalti daripada fail cukai yang salah. Selain itu, ia mempunyai kemas kini perisian yang boleh dipercayai dan ia boleh memastikan pematuhan firma anda dengan undang-undang pekerjaan dan cukai terkini.

Memastikan data pekerja anda tepat dan selamat

Kemas kini perisian yang boleh dipercayai

Mengemas kini anda tentang perundangan pekerjaan dan cukai baharu

Pembayaran gaji pekerja anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja

Mampu milik

 

SISTEM PAYROLL MALAYSIA PayrollPanda

 

PayrollPanda adalah salah satu sistem penggajian yang terbaik di Malaysia untuk kemudahan pengguna. Anda boleh menyediakan senarai gaji syarikat anda di mana-mana sahaja tanpa melakukan sebarang latihan.Sistem ini boleh melakukan hampir semua yang anda perlukan daripada perisian gaji dan banyak lagi.

Ia menjana senarai gaji, slip gaji dan borang serta ringkasan gaji dan laporan lain secara automatik.Selain itu, ia juga mengendalikan proses pembayaran pukal kepada pekerja dan pihak berkanun.

Sistem mudah bagi pengguna

Tidak perlu sebarang latihan

Boleh memproses bayaran pukal kepada pekerja dan badan berkanun

Ciri pelayanan diri untuk pekerja

Pengurusan cuti yang cepat dan mudah

Uruskan gaji pada bila-bila masa dan di mana sahaja

 

BOSS Solutions

 

BOSS Solutions menyingkirkan keperluan untuk pengiraan manual sambil memastikan syarikat anda sentiasa mematuhi undang-undang berkanun Malaysia. Perisian gaji yang terbaik di Malaysia ini boleh mengendalikan berbilang transaksi syarikat pada satu masa. Ia boleh mengira gaji pekerja anda setiap jam, hari dan bulan, dan kepunyaan pelbagai jenis mod pembayaran untuk pekerja anda tidak menjadi masalah.

Pengguna boleh menyesuaikan lagi pengiraan untuk elaun, masa pekerjaan lebih dan pengiraan syif dengan pembina formula yang tersedia. Anda juga boleh menentukan format slip gaji syarikat anda untuk menunjukkan maklumat penting. Selain itu, perisian ini boleh menjana laporan terperinci yang boleh digunakan oleh pekerja dengan mudah untuk pengurusan orang yang lebih baik.

Berbilang transaksi pada satu masa

Boleh mengira gaji setiap jam, hari, dan bulan

Pembina formula yang tersedia

Sesuaikan slip gaji syarikat

Aplikasi kehadiran ‘mobile’ untuk pekerja

Sistem HR pada masa nyata

 

Ramco

 

Ramco dianggap sebagai salah satu sistem penggajian yang terbaik di Malaysia dan bahagian lain dunia. Ia telah memenangi anugerah ‘Perisian Gaji Terbaik’ yang dipercayai oleh Fortune 500 dan syarikat multinasional di seluruh Asia, Australia, Timur Tengah, Afrika, United Kingdom dan banyak lagi.

Walaupun ia bersifat global, ia mematuhi peraturan berkanun tempatan. Pada masa yang sama, walaupun ia pantas digunakan dan mempunyai penggunaan yang mudah, ia berusaha untuk terus mendahului sistem penggajian yang lain.Pengguna boleh melihat maklumat tentang penggajian dan pekerjaan mereka di telefon bimbit, tablet atau desktop.

Salah satu sistem penggajian yang terbaik

Dipercayai oleh Fortune 500 dan syarikat multinasional di seluruh dunia

Selaras dengan undang-undang berkanun tempatan

Pengalaman pengguna yang mudah

Boleh diakses melalui telefon bimbit, tablet atau desktop

Sistem pengguna berdasarkan pengecaman muka dan suara

 

Netiquette

 

Netiquette digunakan untuk perakaunan, inventori dan penyelesaian ‘cloud’ pematuhan GST yang direka untuk perniagaan kecil dan sederhana. Ini adalah salah satu sistem payroll di Malaysia yang berasaskan cloud sepenuhnya.

Sistem penggajian Netiquette di Malaysia adalah berdasarkan ‘cloud’, di mana pengguna boleh menyelaras dan mengurus perkara sumber manusia dalam perniagaan.Sistem gaji ini memenuhi semua pentadbiran sumber manusia dan sentiasa memastikan bahawa senarai gaji anda mudah untuk dilihat.

Simpanan wang tunai

Boleh dipercayai

Meningkatkan produktiviti

Pelaporan yang mudah

 

People HCM

 

People HCM menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan sumber manusia yang inovatif dan direka bentuk untuk memberikan organisasi anda kelebihan daya saing. Mereka adalah visi pasukan profesional dengan banyak pengalaman dalam mengubah modal insan menjadi kunci penting yang memacu kejayaan sesebuah organisasi.

Mereka berusaha untuk memanfaatkan kemahiran dan pemahaman mereka tentang amalan pengurusan HR kontemporari untuk menyediakan pelanggan mereka dengan penyelesaian dan perkhidmatan yang berkesan.

Lebih daripada 30 modul dalam platform (Pengurusan Bakat HR+ Operasi + Analisis Perniagaan)

Kumpulan rekod dengan klien Fortune 500 & syarikat multinasional

Penasihat audit gaji untuk memenuhi ketepatan dan pematuhan

Alat perniagaan pintar yang mudah & berkuasa

Papan pengurusan interaktif

Actpay Payroll Software

 

Reka bentuk Actpay adalah hasil pembangunan perisian gaji tersuai yang kompleks selama bertahun-tahun untuk pelbagai industri.

Actpay dibuat khusus untuk PKS Malaysia untuk memudahkan dan mempercepatkan pengiraan gaji bulanan, penyerahan dan proses pelaporan. Walaupun ia mudah untuk digunakan, perisian gaji Actpay mempunyai ciri-ciri yang komprehensif. Pelanggan mereka termasuk doktor, akauntan, kilang dan kolej.

Anda boleh mengendalikan sehingga 400 kakitangan gaji untuk harga yang sangat berpatutan.Sistem yang mudah dan reka bentuk intuitif Actpay akan membantu anda memulakan pengiraan gaji anda dengan segera. Sebab utama kesederhanaan ini ialah Skrin Bulanan Actpay. Semua pengiraan dan data boleh dilihat pada satu skrin. Ini menjadikannya lebih mudah untuk kemasukan dan pembetulan data.Actpay diluluskan oleh LHDN.

Sistem payroll yang mampu dimiliki tanpa kos tersembunyi (serendah RM1 sehari)

Sokongan dalam talian yang percuma dan sangat baik. Balasan dalam beberapa saat. Tiada masa tunggu yang lama.

Mudah untuk digunakan. 70% pelanggan berjaya menggunakan Actpay tanpa sebarang latihan.

Perisian penggajian luar talian yang selamat. Tiada Internet yang diperlukan.

Semua data dan laporan boleh dieksport ke PDF dan Excel untuk proses selanjutnya

Swingvy

 

Swingvy ialah platform HR, gaji dan faedah serba lengkap moden untuk perniagaan kecil dan sederhana. Sistem payroll di Malaysia ini dapat menghubungkan semua maklumat HR dengan lancar – data pekerja, senarai gaji, tuntutan, cuti dan faedah.

Swingvy mengautomasikan kerja HR pentadbiran yang membolehkan PKS meningkatkan pengurusan kakitangan mereka dan kekal mematuhi peraturan berkanun tempatan.

Diperakui dan diluluskan oleh LHDN, Swingvy dilengkapi dengan aplikasi mudah alih, yang bermaksud anda boleh mengakses dengan mudah apa sahaja yang perlu disemak dan diluluskan semasa dalam perjalanan!

 

LHDN meluluskan perisian gaji dengan integrasi bank tempatan

Tuntutan, pengurusan cuti dan alatan penggajian disepadukan ke dalam perisian HR

Menyokong penyepaduan Kalendar Google, Xero dll

Aplikasi ‘mobile’ masa & kehadiran dengan penjejak GPS

Penghijrahan onboarding percuma untuk kali pertama

Latihan boleh dituntut HRDF

Harga tanpa tersembunyi, bayar untuk apa yang anda gunakan sahaja

Lightman

Sistem payroll di Malaysia yang seterusnya ialah Lightman.

 

Talenox

 

Gunakan Talenox untuk mengurus profil kakitangan, senarai gaji dan cuti. Talenox direka bentuk untuk menjadi sangat mudah bagi pengguna sehingga profesional yang bukan HR boleh menggunakannya dengan segera. Ia juga sentiasa dikemas kini dengan Akta Pekerjaan terkini dan peraturan berkanun.

Anda boleh menjalankan senarai gaji anda dalam talian dan menjana rekod gaji bulanan tepat pada masanya dengan bantuan mereka. Pekerja anda boleh melihat slip gaji mereka dalam talian di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Papan pemuka pusat

Mudah bagi ‘newbie’

Pematuhan diutamakan

Sistem HR yang mudah digunakan

 

Lightman

Lightman telah membantu organisasi dalam semua industri mencapai kejayaan yang luar biasa. Dengan bantuan mereka, anda boleh mengambil kawalan penuh ke atas menentukan item gaji dan gelagat berkanun mereka dalam pengiraan gaji, memanfaatkan pembina formula awal. Anda juga boleh menguruskan senarai gaji anda secara berpusat untuk berbilang syarikat.

Sistem pengurusan gaji mereka juga mempunyai pematuhan berkanun khusus negara untuk Asia Selatan dan rantau Asia Tenggara dengan kemas kini automatik selepas semakan dasar.

Pentadbiran gaji berbilang syarikat yang berpusat

Pembina Formula Gaji Pendahuluan

Pematuhan Berkanun Khusus Negara

GIRO dan eSubmissions

Analisis Data Pembayaran anda

Sokongan Teguh Untuk Wilayah Asia Tenggara

 

Frontier-Ehr

Frontier-Ehr boleh memberi anda lebih daripada cukup sebab mengapa anda boleh mempercayai Frontier-Ehr.Mereka adalah satu-satunya syarikat yang mempunyai penyelesaian yang memenangi anugerah dan mampu milik yang menyokong proses HR biasa, mengurus maklumat penting pekerja, serta membangun dan melibatkan pekerja anda.

Lima kategori iaitu Sistem HRMS, Pengurusan Bakat, Pengurusan Tenaga Kerja, Pengurusan Tinjauan dan Sistem Pengurusan Perjalanan.Dalam bercakap tentang Penggajian, syarikat mereka mencadangkan menggunakan Sistem Penyumberan Luar Gaji. Mereka percaya bahawa ini adalah strategi terbaik yang boleh membantu anda mencapai keuntungan operasi dan penjimatan kos kerana anda boleh mencipta nilai melalui fungsi sokongan mereka.

Menyampaikan perkhidmatan penggajian yang berintegriti dan boleh dipercayai.

Frontier Outsourcing meliputi perkhidmatan penyumberan luar gaji serantau untuk Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Hong Kong, Filipina dan Vietnam untuk majikan besar dan kecil.

Berwaspada memantau dan mengekalkan standard keselamatan mereka

 

Tricor Orisoft

 

Tricor Orisoft adalah syarikat yang mengkhusus dalam perkhidmatan perisian Pengurusan Manusia seperti pengurusan gaji, aplikasi mudah alih HR, aplikasi geo-kehadiran antara lain. Syarikat berusaha untuk memupuk dan mengembangkan pelanggannya dengan menyediakan latihan terkini untuk memperkasakan setiap pekerja untuk mengubah perniagaan untuk berjaya.Kakitangan yang berpengalaman dan profesional

Pelbagai perkhidmatan dan pejabat

Penyelesaian yang komprehensif dan inovatif

Kekuatan kakitangan yang tinggi

Ketersediaan tinggi dalam pasaran

 

ARTIKEL LAIN

CARA BUKA AKAUN SYARIKAT (Deposit Minimum Current Akaun)

Leave a Comment