PORTAL e-SOLAT (Semak Waktu Solat KL Tepat & Cepat)

PORTAL e-SOLAT (Semak Waktu Solat KL Tepat & Cepat)

PORTAL e-SOLAT KL

Kepada warga penduduk di Kuala Lumpur atau kawasan sekitarnya ingin membuat semakan waktu solat dengan cepat dan tepat secara atas talian, kini anda boleh membuat semakan menggunakan portal e-solat KL. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara untuk membuat semakan menerusi portal ini, semoga membantu.

 

APA ITU PORTAL e-SOLAT KL

Portal ini dibangunkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi memudahkan orang ramai untuk menyemak waktu solat di Kuala Lumpur dan kawasan yang sewaktu dengannya dengan tepat dan cepat secara atas talian.

 

BAGAIMANA WAKTU SOLAT DITENTUKAN MENERUSI PORTAL e-SOLAT KL?

Ada formula yang digunakan untuk menentukan waktu solat ni dan formula ini untuk pengetahuan semua adalah based on kepada formula matematik trigonometri sfera. Maklumat utama perlu tahu supaya proses hitungan dapat dijalankan ialah koordinat kawasan kiraan waktu solat (latitud & longitud), nilai deklinasi matahari serta nilai jarak zenith matahari. Walaupun hitungan dijalankan namun asas utama rujukan untuk penentuan waktu solat ialah menerusi kaedah atau tafsiran fiqh.

 

PERKHIDMATAN TERSEDIA PORTAL e-SOLAT KL

Selain daripa itu, terdapat pelbagai perkhidmatan yang tersedia menerusi portal ini bagi membolehkan pengguna membuat capaian untuk mendapatkan maklumat seperti:

  • Lokasi masjid
  • Panduan dan bacaan artikel, Yasin, dan doa.
  • Kalendar Islam
  • Kalkulator Tarikh Miladi
  • Kalkulator Umur Miladi

 

CARA SEMAK WAKTU SOLAT GUNA PORTAL e-SOLAT

Kepada anda yang ingin membuat semakan waktu solat di kawasan anda, berikut adalah merupakan caranya iaitu:

  1. Layari website rasmi Portal e-Solat di pautan https://www.e-solat.gov.my/
  2. Waktu solat dipaparkan pada paparan utama.
  3. Sekiranya anda ingin menukar zon, sila pilih zon yang dikehendaki menerusi bahagian ‘Tukar Zon.’
  4. Pilih zon yang anda inginkan dan paparan akan menunjukkan waktu solat pada zon tersebut.

 

MUAT TURUN JADUAL WAKTU SOLAT

Kepada anda yang ingin mendapatkan jadual waktu solat bagi kawasan KL dan Putrajaya untuk tahun 2022, pihak Mufti Wilayah Persekutuan telah mengeluarkan jadual penuh waktu solat untuk tahun 2022. Anda boleh  memuat turun jadual tersebut dalam bentuk PDF menerusi pautan di bawah:

 

MAKLUMAT LANJUT

Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai waktu solat semasa, anda boleh melayari portal rasmi e-Solat di pautan https://www.e-solat.gov.my/

 

ARTIKEL BERKAITAN:

Leave a Comment