Cara Renew Lesen MyJPJ Memandu (e-LMM)

Cara Renew Lesen Memandu e-LMM Di MyJPJ

Mulai 1 Februari 2024, masyarakat kini memiliki kemudahan untuk memperbaharui lesen memandu secara langsung melalui aplikasi MyJPJ dan menerima lesen memandu digital melalui platform tersebut. Sejalan dengan ini, pemerintah mengumumkan pemberian rebat sebanyak RM5, mulai 1 Februari hingga 31 Disember 2024, bagi individu yang memilih Lesen Memandu Malaysia Digital (e-LMM) semasa proses pembaharuan.Berikut adalah Cara Renew Lesen Memandu e-LMM Di MyJPJ

Rebat ini berlaku bagi mereka yang memilih lesen memandu digital ketika memperbaharui melalui kaunter JPJ, aplikasi MyJPJ, Pejabat Pos Malaysia, dan portal MySIKAP.

Langkah ini diharapkan dapat mendorong peralihan ke arah penggunaan teknologi digital. Sokongan untuk pembaharuan secara langsung melalui aplikasi MyJPJ dianggap sebagai langkah yang lebih memudahkan proses tersebut.

Lesen memandu adalah dokumen rasmi yang memberikan kebenaran kepada individu untuk mengendalikan kenderaan bermotor seperti kereta, motosikal, lori, atau bas. Peraturan pelesenan pemandu bervariasi mengikut negara, di mana ada negara yang mengharuskan pemandu lulus ujian memandu sebelum lesen dikeluarkan, manakala negara lain memerlukan individu memperoleh lesen sebelum memulakan aktiviti memandu. Kelas lesen memandu juga berbeza mengikut jenis kenderaan.

Muat turun aplikasi MyJPJ adalah langkah yang boleh memudahkan pengguna dalam mengakses perkhidmatan berkaitan lesen memandu. Aplikasi ini boleh dimuat turun melalui Google Playstore untuk pengguna Android dan Apple App Store untuk pengguna IOS.

Proses pembaharuan lesen memandu perlu dilakukan setelah tamat tempoh lesen memandu mengikut tarikh lahir individu. Pembaharuan lesen memandu kini boleh dilakukan sehingga tempoh 10 tahun dari tarikh tamat tempohnya.

Harga  Renew Lesen Memandu e-LMM DiMyJPJ

Bayaran pembaharuan lesen memandu digital adalah seperti berikut:

 • Kelas A/A1: RM2.00
 • Kelas B2 (tunggal)/B/C: RM20.00
 • Kelas D/E/F/G/H/I: RM30.00

Harga ini adalah untuk tempoh pembaharuan satu tahun.

Cara Renew Lesen Memandu e-LMM Di MyJPJ

Untuk menggunakan MyJPJ dalam pembaharuan lesen memandu digital, langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Buka aplikasi MyJPJ di telefon.
 2. Log masuk ke akaun anda.
 3. Pada menu utama, klik “Semakan Lesen Kenderaan” di bahagian Perlesenan Pemandu.
 4. Paparan akan menunjukkan maklumat lesen anda beserta tarikh luput.
 5. Klik “Pembaharuan Lesen Memandu.”
 6. Isi butiran yang diperlukan seperti jenis lesen dan tempoh.
 7. Tekan “Bayar” dan semak maklumat pembayaran.
 8. Jika betul, klik “Sahkan.”
 9. Muat turun dan cetak slip pembayaran sebagai rujukan.

Untuk maklumat lanjut mengenai cara pembaharuan lesen memandu digital, anda boleh menghubungi portal rasmi JPJ di https://www.jpj.gov.my/ atau melalui emel [email protected]. Talian telefon untuk pertanyaan adalah 03-2724 2522.

Cara Tebus Rebet Renew Lesen Memandu e-LMM DiMyJPJ

Artikel Lain

CARA SEMAK SAMAN JPJ GUNA MyJPJ APP

Leave a Comment