Maksud Pendapatan Gaji Bersih Kasar Pokok & Perbezaannya

Maksud Gaji Bersih, Gaji Kasar, Gaji Pokok & Perbezaannya

Maksud Pendapatan Gaji Bersih Kasar Pokok & Perbezaannya

Apabila merancang kewangan, “gaji bersih” adalah jumlah penting yang perlu diberi perhatian. Daripada jumlah gaji bersih, perancangan kewangan bulanan dapat dibuat, termasuk perbelanjaan dan simpanan.

Selain gaji bersih, terdapat istilah-istilah seperti “gaji kasar” dan “gaji pokok”. Apakah perbezaan di antara ketiga-tiga istilah ini?

Maksud “Gaji Bersih”

Secara mudahnya, gaji bersih adalah jumlah duit yang diterima atau dimasukkan ke dalam akaun bank untuk pekerjaan yang dilakukan. Jumlah ini telah dikurangkan caruman KWSP, SOCO/Perkeso, dan potongan lain yang dikenakan oleh majikan. Gaji bersih juga termasuk elaun tambahan seperti elaun pengangkutan dan elaun kerja lebih masa.

Maksud “Gaji Kasar”

Gaji kasar adalah gaji asas yang dicampurkan dengan elaun tambahan, tetapi belum dikurangkan sebarang potongan atau caruman. Biasanya, tawaran kerja akan menyatakan jumlah “gaji kasar” kerana ia nampak lebih tinggi. Penting untuk mengkira semula jumlah “gaji kasar” untuk mengetahui jumlah sebenar yang akan diterima selepas potongan.

Maksud “Gaji Pokok”

Gaji pokok atau gaji basic merujuk kepada jumlah gaji bulanan tanpa campuran elaun atau potongan. Jika gaji pokok dalam surat tawaran kerja adalah RM2000 dan tiada elaun, jumlah yang diterima setiap bulan mungkin kurang daripada ini selepas potongan atau caruman.

Perbezaan Antara Maksud Gaji Bersih Kasar Pokok

Untuk memahami perbezaan antara ketiga istilah ini, boleh merujuk kepada formula mudah berikut:

  • Gaji Pokok: Gaji asas tanpa campuran elaun atau potongan.
  • Gaji Kasar: Gaji asas + elaun (jika ada), sebelum potongan.
  • Gaji Bersih: Gaji asas + elaun (jika ada), selepas potongan.

Kesemua maklumat ini biasanya tertera dalam penyata gaji. Bagi kakitangan kerajaan, slip gaji boleh disemak melalui e-Penyata Gaji JANM.

Dengan memahami perbezaan ini, anda dapat membuat perancangan kewangan yang lebih tepat dan efisien.

Artikel Lain

CONTOH SLIP GAJI (Cara Buat Slip Gaji Sendiri Pemilik Bisnes & Bekerja Sendiri)

1 thought on “Maksud Pendapatan Gaji Bersih Kasar Pokok & Perbezaannya”

Leave a Comment