CARA JUMPER BATERI KERETA (Tips Senang & Selamat)

CARA JUMPER BATERI KERETA (Tips Senang & Selamat)

Ramai pemilik kereta yang mengambil ringan akan penjagaan bateri kereta. Voltan bateri kereta perlu diperiksa dari semasa ke semasa dan perlu digantikan sekurang-kurangnya setiap dua tahun untuk mengekalkan prestasinya pada tahap yang terbaik. Jika anda pernah berada dalam situasi seperti enjin kereta sukar untuk dihidupkan terutamanya pada waktu pagi, ini menandakan voltan bateri kereta anda sudah lemah dan bateri kereta anda perlu digantikan. Namun begitu, dalam kes-kes tertentu, anda mungkin memerlukan bantuan jumper bateri kereta untuk menghidupkan enjin kereta anda.Bagaimanakah cara jumper bateri kereta?

Anda disarankan untuk mempraktikkan langkah-langkah dan aspek keselamatan yang betul semasa jumper bateri kereta. Banyak model kereta yang dijual di pasaran pada hari ini menggunakan komponen elektronik dalam sistem dalaman kereta. Jika tersilap langkah, ia boleh menyebabkan kerugian atau kerosakan yang lebih serius seperti litar pintas pada komponen penting kereta seperti TCU (unit kawalan transmisi) atau risiko bahaya lain.

PERKARA PERLU DIBERI PERHATIAN SEBELUM JUMPER BATERIKERETA

Sebelum jumper bateri kereta anda, berikut merupakan antara perkara-perkara yang perlu diberi perhatian terutamanya jika anda baru pertama kali melakukan proses ini:

 1. Baca buku manual pemilik yang dibekalkan. Sesetengah model kereta tidak disarankan untuk melakukan jump start disebabkan oleh sistem litar yang sensitif;
 2. Jangan jump start bateri kereta yang berkarat, retak, bocor atau rosak;
 3. Jangan jump start bateri kering;
 4. Jika anda meminta bantuan kereta lain, pastikan saiz bateri kereta ‘penderma’ tersebut adalah sama atau lebih besar daripada saiz bateri anda;
 5. Sambungkan klip buaya di tempat yang betul mengikut sususan yang betul;
 6. Pastikan bateri kereta ‘penderma’ berada dalam keadaan baik, tidak lemah;
 7. Pastikan anda tidak menyentuh bahagian badan kereta atau klip buaya semasa jumper bateri kereta.

PERKARA PERLU ANDA TAHU SEBELUM JUMPER BATERI KERETA

Selain itu, anda juga perlu mengetahui perkara asas mengenai bateri kereta berikut sebelum memulakan proses jumper bateri kereta anda. Secara amnya, bateri kereta dilengkapi dengan dua terminal iaitu terminal positif dan terminal negatif:

 1. Terminal positif – terminal positif biasanya lebih besar berbanding terminal negatif. Ia ditandakan dengan ‘POS’ atau ‘+’, terminal ini akan disambungkan dengan klip positif kabel jumper kereta yang berwarna merah;
 2. Terminal negatif – terminal negatif pada bateri biasanya ditandakan dengan ‘NEG’ atau ‘-‘, terminal ini akan disambungkan dengan klip negatif kabel jumper kereta yang berwarna hitam.

PERALATAN DIPERLUKAN UNTUK JUMPERBATERI KERETA

Anda hanya memerlukan dua peralatan berikut sebelum anda memulakan proses jump start bateri kereta anda:

 1. Kabel jumper kereta – kabel jumper kereta biasanya panjang, tertebat dengan klip bergerigi pada kedua-dua bahagian hujung. Kabel ini juga turut dikenali sebagai ‘klip buaya’ kerana bentuknya yang kelihatan seperti kepala buaya. Klip buaya dibezakan melalui warna – hitam atau merah yang menunjukkan kutub positif (merah) atau negatif (hitam).
 2. Sumber kuasa – anda boleh menggunakan sama ada bateri mudah alih atau bantuan kereta lain sebagai sumber kuasa untuk menghidupkan enjin kereta anda. Bateri mudah alih digunakan untuk jumper bateri kereta tanpa memerlukan bantuan kereta lain. Bateri jenis ini biasanya dilengkapi dengan kabel jumper khas. Ia akan disambungkan secara terus daripada bateri mudah alih dengan bateri kereta yang rosak.

CARA JUMPER BATERI KERETA BETUL

Cara Jumper Bateri Kereta yang mudah dan selamat untuk membantu anda sekiranya situasi sebegini berlaku kepada anda:

 1. Matikan Enjin
  • Dalam situasi yang memerlukan anda untuk jumper bateri kereta dengan bantuan kereta ‘penderma’, anda perlu pastikan peralatan dan sistem elektrik kedua-dua kereta seperti lampu hadapan, radio dan sebagainya dimatikan.
 2. Parking Dekat
  • Kemudian, parkingkereta ‘penderma’ berdekatan dengan kereta anda. Letakkan kenderaan sedekat yang mungkin supaya kabel jumper kereta boleh dicapai oleh terminal negatif dan positif kedua-dua kereta. Namun begitu, pastikan kedua-dua kereta ini tidak bersentuhan antara satu sama lain. Ia mungkin boleh menyebabkan insiden berbahaya lain yang tidak diingini.
 3. Cabut Kunci
  • Pastikan enjin kedua-dua kereta dimatikan, cabut kunci dan buka bonet hadapan kenderaan anda.
 4. Sambung KabelJumper Kereta – Klip Positif
  • Sambungkan klip kabel jumperkereta dengan berhati-hati. Mulakan dengan menyambungkan terminal positif kabel jumper kereta dengan terminal positif bateri kereta ‘penderma’. Terminal positif biasanya mempunyai penutup plastik berwarna merah dengan simbol tambah (+). Selepas itu, sambungkan hujung klip kabel jumper kereta yang lain dengan terminal positif bateri kereta yang rosak.
 5. Sambung Kabel JumperKereta – Klip Negatif
  • Kemudian, sambungkan klip kabel jumperkereta berwarna hitam (negatif) pada terminal negatif bateri kereta ‘penderma’. Selepas itu, sambungkan hujung klip kabel jumper kereta yang lain dengan benda logam yang tidak bercat pada kereta yang rosak seperti batang besi bonet hadapan
 6. Hidupkan Enjin
  • Hidupkan enjin kereta ‘penderma’.
 7. Tunggu Sebentar
  • Tunggu beberapa minit. Kemudian, cuba hidupkan enjin kereta yang rosak. Jika ia masih belum boleh dihidupkan selepas beberapa cubaan, kereta anda mungkin menghadapi masalah lain selain daripada masalah bateri.
 8. Biarkan Enjin
  • Jika enjin kereta anda hidup, biarkan kedua-dua enjin kereta beroperasi selama 5-10 minit.
 9. Cabut Kabel JumperKereta
  • Untuk mencabut kabel jumper kereta, anda hanya perlu membuka sambungan kabel mengikut urutan berlawanan. Cabut kabel hitam pada kereta yang rosak, diikuti dengan kabel hitam pada kereta ‘penderma’, kabel merah pada kereta yang rosak dan kabel merah pada kereta ‘penderma’.
 10. Pandu Uji
  • Selepas kabel jumper kereta ditanggalkan, pandu kereta dalam keadaan trafik yang normal selama lebih kurang 30 minit untuk mengecaj kembali kuasa bateri.

Kami berharap perkongsian cara jumper kereta ini dapat membantu anda untuk melakukan jump start kereta dengan cara yang betul.

ARTIKEL LAIN

TINTED KERETA (Cara Pilih & Check Harga Murah Terbaik)

Leave a Comment