TAKWIM PERSEKOLAHAN 2021: TARIKH PERAYAAN & CUTI SEKOLAH

TAKWIM PERSEKOLAHAN 2021: TARIKH PERAYAAN & CUTI SEKOLAH

TAKWIM PERSEKOLAHAN 2021: TARIKH PERAYAAN & CUTI SEKOLAH

Untuk makluman, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memuatnaik Takwim Persekolahan 2021, di mana ia memuatkan tarikh persekolahan setiap penggal, tarikh perayaan dan tarikh cuti sekolah bagi Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan untuk tahun hadapan.

Dengan merujuk Takwim Persekolahan 2021 ini, bolehlah ibu bapa, guru dan pelajar membuat perancangan yang sebaiknya dengan program-program yang bermanfaat.

Berikut merupakan perincian takwim persekolahan untuk tahun 2021 bagi sekolah-sekolah rendah dan menengah Kumpulan A dan Kumpulan B.

Baca juga tentang CARA PERMOHAN PROGRAM PENJANAKERJAYA 2.0: INSENTIF RM1,000 BAGI BELIA

PENGGAL PERSEKOLAHAN 2021 – KUMPULAN A

Negeri-negeri Kumpulan A termasuklah semua sekolah di negeri Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu.

LAMPIRAN A

Untuk makluman, penggal persekolahan bagi sesi tahun 2021 akan bermula pada 20 Januari 2021 dan tamat pada 9 Disember bagi sekolah-sekolah dalam negeri Kumpulan A.

PENGGAL PERSEKOLAHAN 2021 – KUMPULAN B

Manakala bagi sekolah-sekolah dalam negeri Kumpulan B, penggal persekolahan bagi sesi tahun 2021 akan bermula pada 20 Januari 2021 dan tamat pada 10 Disember 2021.

LAMPIRAN B

Negeri-negeri Kumpulan B termasuklah semua sekolah di negeri Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Wilayah Persekutuan Labuan.

TARIKH PERAYAAN & CUTI SEKOLAH 2021

KPM juga telah menyelaras tarikh-tarikh cuti perayaan bagi sesi persekolahan 2021.

Dalam jadual di bawah inidisertakan bersama tarikh cuti sekolah yang melibatkan cuti perayaan tahun 2021 seperti Tahun Baru Cina , Hari Raya Aidil Fitri, Hari Kaamatan, Hari Gawai Dayak, Hari Krismas serta Hari Deepavali.

Semua sekolah hendaklah mematuhi peruntukan cuti tambahan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia sempena perayaan utama bagi sambutan Tahun baru Cina, Hari Raya Aidil Fitri dan Deepavali.

Peruntukan cuti tambahan tidak perlu diganti.

LAMPIRAN C

Semoga perincian cuti sekolah dan tarikh perayaan yang dimaklumkan ini dapat memberi panduan kepada semua untuk merancang aktiviti tahunan pada tahun 2021 nanti.

Ketahui juga tentang SISTEM MAID ONLINE (SMO): CARA PERMOHONAN PEMBANTU RUMAH ASING

TERKINI : Terdapat sedikit perubahan yang diumumkan oleh Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin dalam Sidang Media pada 8 November 2020 dengan pengumuman home-based learning bagi Tingkatan 2 & 3.

Maklumat lanjut adalah seperti berikut:

PENGGAL PERSEKOLAHAN 2021

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk Takwim Persekolahan Tahun 2021 dan kenyataan terkini oleh Kementerian Pendidikan Malaysia di laman web https://www.moe.gov.my/.

Leave a Comment