SEMAKAN STATUS RAYUAN PERMOHONAN BKSS

SEMAKAN STATUS RAYUAN PERMOHONAN BKSS

APA ITU BKSS?

Ia adalah  satu pendekatan bantuan untuk jangka pendek yang berfokuskan kumpulan berpendapatan rendah (B40) dengan jumlah pendapatan isi rumah adalah kurang RM 4,000 sebulan.Manakala  kumpulan bujang  yang berumur 40 tahun hingga 59 tahun / OKU berumur 18 tahun hingga 59 tahun  dengan pendapatan kurang RM2,000 sebulan.


BACA :DAFTAR PERMOHONAN & SEMAKAN PERMIT BKSS

Bantuan ini berbentuk tunai sebanyak RM250 sebulan diberikan dalam tempoh 6 bulan, bermula April 2020 sehingga September 2020. Kaedah pembayaran secara digital dan konvensional juga akan diambil kira bagi memudahkan penyaluran bantuan kepada golongan sasaran ini.

SEMAKAN STATUS RAYUAN PERMOHONAN BKSS

SEMAKAN STATUS RAYUAN PERMOHONAN BKSS
SEMAKN STATUS BKSS

Jika anda telah membuat rayuan permohonan Bantuan Khas Sarawakku Sayang(BKSS), anda boleh semak status rayuan permohonan BKSS sama ada LULUS atau GAGAL. Sekarang rakyat Sarawak yang layak tetapi  yang tidak tersenarai sebagai penerima Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) boleh mengemukakan rayuan mulai 18 April hingga 28 April 2020.

BACA : PERMOHONAN BANTUAN TUNAI SEBANYAK RM500 KEPADA INDVIDU BUJANG BERUMUR 21 TAHUN KE ATAS

Permohonan rayuan juga boleh dibuat secara atas talian di laman web https://www.sarawak.gov.my/bkssrayuan Pemohon digalakkan untuk membuat rayuan atas talian semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung untuk mengurangkan pergerakan orang awam. Tempoh rayuan adalah dari 18 April hingga 28 April 2020. Pemohon digalak mengemukakan akaun bank bagi memudahkan bayaran bantuan disalurkan

TARIKH KEPUTUSAN SEMAKAN STATUS RAYUAN PERMOHONAN BKSS

Keputusan rayuan boleh disemak selepas 15 Jun melalui laman web https://www.sarawak.gov.my/bkssrayuan

BACA : JADUAL PEMBAYARAN i-LESTARI 2020/2021

KEMASKINI TERKINI BKSS

Penduduk Sarawak yang merupakan Ketua Isi Rumah dan tersenarai sebagai penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) pada Januari 2020 yang diluluskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), secara automatiknya layak menerima BKSS.

Penerima BKSS yang mempunyai akaun simpanan bank akan menerima bantuan tunai yang dikreditkan ke dalam akaun simpanan secara bulanan sebanyak RM250 untuk enam bulan bermula dari 15 April 2020 sehingga 15 September 2020.  Namun jika nama anda tercicir, anda boleh membuat rayuan permohonan BKSS di portal BKSS.

MAKLUMAT LANJUT

Sila hubungi nombor berikut untuk pertanyaan:

Talikhidmat –Tel:082-555 999 / e-mail:[email protected]

29 thoughts on “SEMAKAN STATUS RAYUAN PERMOHONAN BKSS”

  1. RAYUAN BANTUAN BKSS BUJANG MASIH DALAM PROSES..sampai bila at least status update LULUS or GAGAL.. sik tertunggu tggu..

    Reply
  2. RAYUAN BANTUAN BKSS BUJANG MASIH DALAM PROSES..sampai bila at least status update LULUS or GAGAL.. sik tertunggu tggu..

    Reply

Leave a Comment