MORATORIUM PKP 3.0: UNTUK B40 & GOLONGAN TERJEJAS 3 BULAN ATAU ANSURAN 50% SELAMA TEMPOH 6 BULAN

MORATORIUM PKP 3.0: UNTUK B40 & GOLONGAN TERJEJAS 3 BULAN ATAU ANSURAN 50% SELAMA TEMPOH 6 BULAN

MORATORIUM PKP 3.0

YAB Perdana Menteri telah pun mengumumkan ‘total lockdown’ melibatkan Fasa Pertama di seluruh Malaysia bermula 1 Jun 2021 hingga 14 Jun 2021.

Susulan itu kerajaan mengumumkan pakej stimulus PEMERKASA PLUS bernilai RM40 bilion bagi rangsang ekonomi & bantu rakyat hadapi PKP 3.0.

B40 dan rakyat yang terjejas ekoran kehilangan pekerjaan dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi diberikan pilihan untuk mendapatkan moratorium automatik selama 3 bulan atau ansuran 50% selama tempoh 6 bulan.

Baca juga tentang BAYARAN GKP TAMBAHAN: PEMERKASA PLUS BAYARAN GKP SEBANYAK RM1500

Mereka yang berkenaan boleh menghubungi bank masing-masing untuk mengetahui proses selanjutnya.

Pilihan untuk moratorium pembayaran pinjaman tiga bulan atau pengurangan ansuran pinjaman sebanyak 50 peratus selama enam bulan disediakan untuk peminjam yang kehilangan pekerjaan, golongan B40 dan Peerniagaan Kecil dan Sederhana serta perusahaan mikro yang terjejas.

Ini adalah antara program bantuan kewangan yang ditawarkan oleh bank dalam menghadapi cabaran ekonomi yang meningkat disebabkan oleh Covid-19.

Persatuan Bank Malaysia (ABM) memberitahu Malaysiakini bahawa ia ingin menekankan bahawa moratorium selama tiga bulan atau pengurangan ansuran bulanan sebanyak 50 peratus selama enam bulan bukan hanya bagi mereka yang kehilangan pekerjaan.

MORATORIUM PKP 3.0

ABM mengatakan bahawa kumpulan berikut layak mendapat bantuan:

  1. Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) atau Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dari kalangan B40
  2. Perusahaan mikro dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan.
  3. Individu yang baru-baru ini mengalami kehilangan pekerjaan kerana wabak Covid-19.

“Pelanggan yang memenuhi syarat boleh memohon program kami dan memilih penangguhan tiga bulan atau pengurangan ansuran bulanan hingga 50 peratus selama enam bulan,” kata bank yang mengambil bahagian, HSBC Bank Malaysia dan HSBC Amanah Malaysia dalam satu kenyataan.

Ketahui juga tentang BANTUAN PKP 3.0: INTIPATI PEMERKASA PLUS SENARAI BANTUAN KETIKA PKP 3.0

“Semua pelanggan runcit dengan pendapatan yang berkurang, juga dapat meminta pengurangan ansuran bulanan selama enam bulan,” katanya.

Penangguhan tiga bulan bersamaan dengan pengurangan 50 peratus selama enam bulan.

Langkah itu menyusuli pengumuman bantuan ekonomi RM40 bilion yang digelar Pemerkasa Tambahan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada 31 Mei, menjelang perintah kawalan pergerakan penuh atau ‘total lockdown’ yang bermula pada 1 hingga 14 Jun.

Lihat juga tentang pinjaman S3P MARA: PERMOHONAN SKIM PEMBIAYAAN PERNIAGAAN PRIHATIN MIKRO

Leave a Comment