LESEN MEMANDU ONLINE: CARA RENEW

LESEN MEMANDU ONLINE: CARA RENEW

LESEN MEMANDU ONLINE: CARA RENEW

Anda kini boleh memperbaharui lesen memandu secara atas talian.

Perkhidmatan ini mula diperkenalkan pada 16 Oktober 2020.

Ini adalah berita baik bagi anda semua yang akan memperbaharui lesen dalam tempoh masa yang terdekat ini.

Di sini kami kongsikan cara untuk anda renew lesen memandu secara online.

Baca juga tentang SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PROGRAM SUBSIDI UPAH

CARA RENEW LESEN MEMANDU ONLINE

 • Anda boleh lakukan perkara ini dengan mudah hanya melalui laman web :https://www.myeg.com.my/
 • Anda perlulah mendaftar terlebih dahulu di dalam perkhidmatan myeg sebelum dapat menggunakan fungsi pembaharuann lesen yang terdapat padanya.
 • Maklumat lanjut mengenai cara-cara untuk membuat renew lesen memandu akan kami kongsikan di masa akan datang dalam artikel ini.

Bilakah perkhidmatan ini boleh diakses?

 • Mulai 16 Oktober 2020.

Adakah lesen memandu Lesen Memandu Latihan(LDL) dan Lesen Memandu Percubaan (PDL) boleh diperbaharui secara online?

 • Tidak. Hanya lesen Competent Driving License (CDL) sahaja.

Bolehlah perbaharui Lesen Kenderaan Motor (LKM)?

 • Ya.Boleh

SOALAN LAZIM

Adakah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menetapkan kadar harga bagi Belajar Memandu di Institut Memandu?

 • Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak menetapkan kadar harga untuk belajar memandu di Institut Memandu. Sebagai calon belajar memandu, adalah tangggungjawab calon supaya membuat perbandingan dari segi harga dan kualiti perkhidmatan yang ditawarkan di beberapa buah Institut Memandu terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk belajar memandu di sesebuah Institut Memandu.

Adakah Lesen Memandu Percubaan boleh ditukar kepada Lesen Memandu Kompeten sebulan sebelum tamat tempoh?

 • Mengikut prosedur yang ditetapkan, permohonan pertukaran Lesen Memandu Percubaan hanya dibenarkan ditukar kepada Lesen Memandu Kompeten dalam masa 7 hari sebelum tamat tempoh. Sekiranya urusniaga pertukaran lesen dilakukan dalam tempoh 7 hari sebelum tamat tempoh, lesen hanya layak diberikan bagi tempoh 1 tahun sahaja.

Adakah lesen memandu Percubaan layak untuk memohon Permit Memandu Antarabangsa (IDP)?

 • Hanya pemegang Lesen Memandu Kompeten yang berumur 18 tahun dan keatas sahaja yang layak untuk memohon Permit Memandu Antarabangsa (IDP). Pemegang Lesen Memandu Percubaan (PDL) adalah tidak layak.

Bagaimana golongan kurang upaya (OKU) untuk mendapatkan lesen memandu. Adakah terdapat keistimewaan kepada golongan tersebut?

 • Syarat permohonan lesen memandu golongan OKU adalah sama seperti permohonan biasa. Walaubagaimanapun, golongan OKU diberi kemudahan dengan membenarkan mereka membawa kenderaan yang telah diubahsuai semasa ujian Praktikal.

Berapakah umur kelayakan untuk mendapatkan Lesen Memandu kenderaan Barangan (GDL)?

 • Mengikut Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 menetapkan syarat umur bagi permohonan Lesen Memandu Kenderaan Barangan (GDL) ialah 21 tahun dan keatas.

Lesen Belajar Memandu (LDL) saya telah tamat tempoh melebihi 2 tahun. Adakah saya masih boleh memperbaharuinya bagi membolehkan saya duduki ujian praktikal?

 • Lesen Belajar Memandu (LDL) dibenarkan diperbaharui bagi tempoh 3 atau 6 bulan tetapi tidak boleh melepasi agregat 2 tahun daripada tarikh ia dikeluarkan. Sekiranya melepasi tempoh tersebut, calon perlu mengulangi semula semua elemen latihan dan ujian bagi mendapatkan Lesen Belajar Memandu (LDL).

Berapa lamakah tempoh lesen memandu tamat jika saya tidak memperbaharuinya?.

 • Bagi Lesen P adalah setahun dan Lesen CDL adalah tiga tahun

Saya mempunyai lesen memandu Percubaan dan bercadang untuk memandu teksi. Bolehkah saya memohon Lesen Perkhidmatan Awam (PSV)?

 • Mengikut Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, pemegang lesen memandu (PDL) tidak layak memohon Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV). Pemohon perlu memegang Lesen Memandu Kompeten (CDL) dan berumur tidak kurang 21 tahun dan mempunyai tahap kesihatan yang memuaskan sebelum layak memohon lesen memandu perkhidmatan awam (PSV).

Apakah yang dimaksudkan dengan inisiatif pengstrukturan semula lesen vokasional kepada satu bentuk?

 • Pengstrukturan semula lesen vokasional kepada satu bentuk adalah satu inisiatif kerajaan bagi memudahkan pemegang lesen yang memiliki lesen vokasional (PSV,GDL dan KONDUKTOR) memegang satu bentuk lesen vokasional sahaja.

Apakah yang dimaksudkan dengan penyelarasan tarikh tamat lesen memandu vokasional mengikut tarikh lahir?

 • Penyelarasan tarikh tamat lesen memandu vokasional mengikut tarikh lahir bermaksud apabila lesen memandu vokasional pemegang lesen tamat tempoh, tarikh tamat kuatkuasa lesen memandu vokasional tersebut akan diselaraskan dari tarikh tamat semasa kepada tarikh tamat mengikut tarikh lahir pemegang lesen vokasional pada tahun berikutnya.

2 thoughts on “LESEN MEMANDU ONLINE: CARA RENEW”

Leave a Comment