CARA SEMAK KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SAPS

CARA SEMAK KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SAPS

CARA SEMAK KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SAPS

Semak keputusan peperiksaan anak anda melalui SAPS Ibu Bapa ini sekarang. Ianya lebih mudah dan cepat. Dengan adanya portal SAPS NKRA KPM ini, ibu bapa kini boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak secara atas talian.

Tahniah diucapkan kepada anda kerana menjadi ibu bapa yang prihatin terhadap prestasi akademik anak anda! Teruskan membaca artikel lengkap cara untuk semak keputusan peperiksaan melalui Portal SAPS IbuBapa.

Baca juga tentang CARA MEMOHONAN PINJAMAN TEKUN UNTUK PERNIAGAAN 2020

SAPS

SAPS adalah ringkasan sistem analisis peperiksaan sekolah. SAPS Ibu Bapa ialah sistem analisis yang khas untuk ibu bapa memeriksa keputusan peperiksaan sekolah anak-anak dan pelajar.

CARA SEMAK KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SAPS

Cara Login SAPS Ibu Bapa

Berikut ialah cara yang betul untuk login portal SAPS IbuBapa, anda boleh ikuti langkah-langkah mudah di bawah:

 1. Klik link ini : https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/
 2. Kemudian masukkan no KP atau sijil lahir anak anda
 3. Kemudian masukkan butiran negeri, daerah dan nama sekolah pelajar
 4. Kemudian Klik Semak

Pastikan semak butiran sebelum klik semak. Jika butiran yang dimasukkan salah, keputusan peperiksaan pelajar mungkin tidak akan ditunjuk.

Jika butiran yang diisi oleh ibu bapa betul, sistem semakan SAPS akan menunjukkan rekod-rekod keputusan peperiksaan pelajar yang terbaru.

Ibu bapa juga boleh semak rekod keputusan peperiksaan pelajar yang lama jika mahu.

Terlupa Login SAPS Ibu Bapa

 • Ramai ibu bapa memaklumkan kepada kami yang mereka telah terlupa login SAPS. Jika anda terlupa butiran login saps ibu bapa anda, usah risau kerana anda boleh reset semula username dan password yang diisi sebelum ini.
 • Bagi para guru yang terlupa login SAPS Guru, boleh cuba reset username dan password anda semula di ruangan login. Jika masih gagal, boleh terus hubungi SUP sekolah anda.
 • SUP sekolah anda akanRESET kata laluan anda pada modul KEMUDAHAN – SENARAI PENGGUNA.
 • Setelah proses RESET dilakukan anda perlu login semula ke dalam sistem dengan menggunakan kata laluan sementara 12345678 dan menukar kata laluan yang baharu.

SAPS NKRA

 • SAPS NKRA adalah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) dan National Key Result Area (NKRA). SAPS NKRA merupakan nama lain kepada program SAPS IbuBapa.

SAPS Guru

 • Sistem SAPS Guru sekarang hanya boleh diakses melalui sistem dan url private. Kepada semua guru, sila dapatkan details login SAPS Guru daripada SUP sekolah anda.
 • Jika anda mahu ubah markah pelajar, sila maklumkan kepada SUP sekiranya berlaku perubahan markah.
 • Ia adalah kerana setiap kali berlaku perubahan, SUP perlu memproses semula markah untuk mendapatkan laporan analisis terkini.
 • Jika tidak, laporan analisis dan slip pelajar akan kekal berdasarkan maklumat yang telah diproses kali pertama dahulu.

SAPS Pelajar

 • Bagi pelajar yang mahu semak keputusan peperiksaan mereka lebih awal, boleh guna SAPS pelajar untuk semak keputusan dan kedudukan dalam kelas. Untuk makluman umum, sistem semakan saps ibu bapa adalah sama dengan sistem saps pelajar.

Leave a Comment