CARA PERMOHONAN PROGRAM INSAN JOHOR 2020

PROGRAM INSAN JOHOR 2020

PROGRAM INSAN JOHOR 2020

Kerajaan negeri menerusi Unit Strategik Modal Insan Johor (SMI) akan melaksanakan Program Insan Johor dalam memberi manfaat kepada peniaga dalam kalangan B40 dan M40 yang terjejas akibat penularan wabak COVID-19.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Sumber Manusia Johor, Mohd Izhar Ahmad, berkata program itu selari dengan hasrat kerajaan negeri meneruskan legasi kemakmuran Johor dalam pelbagai bidang khususnya mengukuhkan agenda pembangunan modal insan demi manfaat rakyat.

Baca tentang CARA DAFTAR QR CODE MySEJAHTERA PREMIS PERNIAGAAN/KEDAI

APA ITU PROGRAM INSAN JOHOR 2020

Program ini menyediakan bantuan peralatan bagi membolehkan kumpulan sasar menyertai atau menjalankan projek ekonomi dengan lebih aktif.

“Matlamatnya untuk menyuntik daya saing, menambah pendapatan dan meningkatkan taraf hidup masyarakat sekali gus merancakkan lagi kegiatan ekonomi Johor.

“Kumpulan sasar bagi pelaksanaan program ini terdiri daripada peniaga B40 dan M40 yang terkesan teruk susulan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan COVID-19,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, bantuan tidak babitkan pembaikan, penyelenggaraan dan penambahan mesin atau peralatan sedia ada.

SENARAI PAKEJ BANTUAN PROGRAM INSAN JOHOR PENIAGA B40 & M40

BANTUAN PROGRAM INSAN JOHOR PENIAGA B40 & M40 ada lima pakej bantuan ditawarkan, iaitu Pakej Jahitan, Pakej Automotif, Pakej Agro, Pakej Gunting Rambut Lelaki, Pakej Makanan dan Minuman.

Bantuan merangkumi latihan dan kursus kemahiran bertujuan memberi pendedahan kepada peserta berkaitan kemahiran asas seperti ‘online marketing’ dan pengurusan kewangan.

Seramai 100 peniaga yang sudah mendaftarkan perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), sebelum atau pada 31 Disember 2019 disasarkan menerima bantuan itu,” katanya.

CARA PERMOHONAN PROGRAM INSAN JOHOR PENIAGA B40 & M40

Permohonan Program Insan Johor boleh diisi melalui platform ‘’Google Form’’ sebagaimana pautan di bawah atau QR Code yang disediakan :

https://forms.gle/qwLL9ckjEwmZMhnB8

TARIKH TUTUP PERMOHONAN

Tarikh tutup permohonan adalah pada hari 4 Julai 2020

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk sebarang maklumat lanjut, sila layari laman sosial FB Unit Strategik Modal Insan Johor atau boleh menghubungi urus setia di talian 07-266 7271 / 7269.

1 thought on “CARA PERMOHONAN PROGRAM INSAN JOHOR 2020”

Leave a Comment